Hasselt kan de eerste gemeente van Limburg worden die de gele doos introduceert en daarmee levens redt.
Stel je voor dat je (thuis) in een medische crisissituatie terecht komt. De hulpdiensten snellen toe en er is een duidelijke, herkenbare en voor hen toegankelijke plek waar al je relevante gegevens onmiddellijk terug te vinden zijn, zelfs als jij het op dat moment niet kan uitleggen. Zo’n systeem spaart kostbare tijd en soms zelfs mensenlevens.

CD&V Hasselt heeft een groot hart voor zorg en welzijn van mensen. In dat kader vroegen we aan het stadsbestuur om het principe van de gele doos in Hasselt uit te rollen voor ouderen, chronisch zieken en personen met een beperking …. In de (gratis) doos zitten cruciale persoons-, contact- en medische gegevens zoals bijv. allergieën. Ze wordt door de hulpdiensten geopend in een crisissituatie. De doos wordt in de frigo bewaard omdat dit een makkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur weten diensten als brandweer, ambulanciers of politie dat er een doos in de frigo staat. Zo vinden ze sneller de informatie die ze nodig hebben.
Dit initiatief komt overgewaaid uit Canada. Langzaam maar zeker vindt het zijn intrede in Vlaamse gemeenten, zoals in Gent en bepaalde gemeenten uit de Kempen.

Concreet is ons voorstel om alvast Hasselaren vanaf 65+ en binnen bepaalde doelgroepen te voorzien van een gratis gele doos met de nodige inhoud. Uiteraard kunnen ook andere inwoners het systeem toepassen. Voor de uitrol hiervan kunnen we samenwerken met organisaties zoals het Jessa Ziekenhuis, de huisartsenkring en andere organisaties die met kwetsbaren werken.
“We zullen het principe van de gele doos verder onderzoeken en kijken hierbij ook naar de toepassing. Misschien kunnen we dit wel digitaliseren … “, aldus schepen Meynen tijdens de gemeenteraad. CD&V Hasselt roept op om de gele doos effectief in zijn laagdrempeligheid te introduceren.

Vind jij de gele doos, die reeds bewezen heeft dat ze levens kan redden, een goed idee?