#respect voor… je buurt
Aan de oevers van de Herk werden restanten van paalwoningen aangetroffen, en verschillende andere prehistorische objecten. Er is hier geen skelet van een mammoet aangetroffen wat wel beweerd werd. Er is geen enkel archiefbewijs! Waarschijnlijk werd de vondst van de Alkense mammoet (1904) in een put voor zandwinning, in de Meerdegatstraat, achter de hoeve Carlens, later Menten, nu (2020) in restauratie, volgens wens versluisd naar buurgemeente Sint-Lambrechts-Herk.
In het feodale tijdvak bestond Sint-Lambrechts-Herk uit drie eenheden die alle ondergeschikt waren aan Luik. Dit waren de heerlijkheden Wideux en Schoonwinkel, en het leengoed Ten Hove. Alleen het Kasteel van Wideux is daar nog van overgebleven. Ten zuidoosten van de dorpskom lag nog de Mot, een omgrachte burchtheuvel, die in 1864 werd afgegraven.
Op kerkelijk gebied behoorden deze eenheden tot de Sint-Lambertusparochie, waarvan het patronaatsrecht en het tiendrecht toebehoorden aan het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Hoei.
Na de Franse revolutie ontstond de gemeente Sint-Lambrechts-Herk. De kasteelheren van Wideux speelden hierin een belangrijke rol, maar de laatste graaf van Wideux, ene De Brigode Kemlandt, overleed in 1914.
Sint-Lambrechts-Herk was, tot de gemeentelijke fusie op 1 januari 1977, een zelfstandige gemeente. Sindsdien is het een deelgemeente van Hasselt.
Wens je mee te werken aan deze pagina?