Kermt

#respect voor… je buurt

 

Kermt

Kermt was een Loonse heerlijkheid. Oorspronkelijk in bezit van de familie De Hardaemont, ging het in 1390 over op de familie De Berlemont en in 1603 op Van Stokkem. Nabij de kerk lag ook het laat-18e-eeuwse kasteel, dat later dienstdeed als gemeentehuis, maar gesloopt werd in de jaren 30 van de 20e eeuw om plaats te maken voor een plein.

In 1218 schonk Lodewijk III van Loon het patronaatsrecht en het tiendrecht van de parochiekerk aan de Abdij van Herkenrode. Deze parochie was een aanvankelijk een kwartkerk van de Sint-Quintinusparochie te Hasselt. De kerk te Spalbeek hing weer van de Kermtse kapel af, die echter in 1629 tot parochiekerk werd verheven.

De Slag bij Kermt, een episode uit de Tiendaagse Veldtocht, vond plaats op 8 augustus 1831. Hierbij leverden Belgische troepen slag met Hollandse troepen.

Oorspronkelijk was Kermt een straatdorp. Tegenover de kerk en het kasteel lagen enkele afspanningen ten behoeve van het verkeer tussen Hasselt en Diest. Vooral na de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw, werden er veel woonwijken aangelegd en werd Kermt een forenzenplaats. Het kwam vastgebouwd te zitten aan de Kuringse wijk Tuilt.

Veel vakwerkboerderijen zijn verloren gegaan, maar enkele zijn nog behouden gebleven.

Je contactpersoon

Bezienswaardigheden:

  • Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk
  • Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost der Kleine Kinderen
Kermt

Wil je meewerken aan deze pagina?

Bezoek ook eens de lokale facebook groep op deze link https://www.facebook.com/